Σοβαρότατο θέμα προκύπτει από τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τον ορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και ο κυβερνητικός του εκπρόσωπος απέφυγαν ακόμη και χθες να απαντήσουν στο ερώτημα αναφορικά με μια πιθανή παρουσία της Κολομβιανής αξιωματούχου στη θέση της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ για να αρχίσουμε την ουσιαστική συζήτηση έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ενόψει και της συνάντησης τέλη Ιουλίου, που θα καλέσει ο Γενικός Γραμματέας», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε μια νέα συνάντησή του με τον Ερσίν Τατάρ στις 5 Μαΐου. Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπός του απέφευγε επίμονα, από το ραδιόφωνο του «Π» και την εκπομπή «Δεύτερη ματιά», να απαντήσει ευθέως αν η ε/κ πλευρά αποδέχεται ή όχι τη Μαρία Ολγκίν ως προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ. Το γενικό και αόριστο κυβερνητικό ρεφρέν είναι ότι περιμένουν τον διορισμό από πλευράς Γενικού Γραμματέα, ενώ υπομνήσκουν, κατ’ επανάληψη, ότι είναι η ε/κ πλευρά που επιθυμεί τον απεσταλμένο για να προχωρήσει η συζήτηση για την ουσία του Κυπριακού. Αποδίδουν δε την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ονόματος του απεσταλμένου σε «κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα», τα οποία δεν διευκρινίζουν.
Θυμίζουμε ότι ο πρώτος που αποκάλυψε ότι το πρόσωπο που προορίζει για απεσταλμένο του ο ΓΓ είναι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν ήταν ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ευθύς με το πέρας της πενταμερούς της Γενεύης τον προηγούμενο μήνα δήλωσε ότι «ο ΓΓ πρότεινε τη Μαρία Άνχελα Ολγκίν για να βοηθήσει στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων σημείων συνεργασίας και να προετοιμάσει την επόμενη συνάντηση στο ίδιο σχήμα 5+1 στα τέλη Ιουλίου», προσθέτοντας μάλιστα ότι «για τον διορισμό Ολγκίν έχει δοθεί η έγκριση της τ/κ πλευράς και ότι πολύ πιθανόν αυτή να διοριστεί». Ακόμη και προχθές ο Ερσίν Τατάρ έκανε, σε αντίθεση με τη δική μας πλευρά, ονομαστική αναφορά στη διπλωμάτη από την Κολομβία.
Η αποφυγή
Αντίθετα, όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από τη Γενεύη, η ε/κ πλευρά αποφεύγει την οποιανδήποτε ονομαστική αναφορά στην κ. Ολγκίν, ενισχύοντας τη φημολογία ότι κατά βάθος δεν επιθυμεί την εκ νέου ανάμειξή της στο Κυπριακό. Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ότι θα ήθελε όπως ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ έχει την ευχέρεια να βρίσκεται μονίμως στην Κύπρο για να προετοιμάσει την πενταμερή στα τέλη Ιουλίου, φροντίζοντας να βρεθούν οι πλευρές σε συμφωνία αναφορικά με τα ΜΟΕ τα οποία ανακοίνωσε ο ίδιος ο Γκουτέρες ως θέση και των δύο πλευρών. Μάλιστα η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι «λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της προηγούμενης αποστολής Ολγκίν είχε υπογραμμίσει να είναι κάποιο άτομο που να μπορεί να έχει μεγαλύτερη παρουσία στην Κύπρο, πέρασε ως διαρροή μαζί με το γεγονός ότι η Λευκωσία ουσιαστικά εξέφρασε δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίον η Ολγκίν κινήθηκε στο διάστημα που ασχολήθηκε με το Κυπριακό.